Monday, May 24, 2010

Pise Ggalo (Pisang Benggala)


Acar Pise Ggalo (Acar Pisang Benggala)
versi Lubuk Kawah

Harini mugo make semuanya berkaite nge Pise Ggalo.
Menyempurnakan hajat Tok Wan Jah supaya menebe Pokok Pise Ggalo yang batangnya hampir 1.5 kaki ukur lilitnya, aku diupah pula dengan Acar Pise Ggalo!

Instead of dibuat acar (pise putik), jatung pisenya pula dicelur dan yang menambah lagi kicknya, ialah dicicoh nge budu.

Pise Ggalo. Walaupun butirnya 'beghiyuk' banyaknya, banyak pula kegunaannya. Dari riah nya yang dicampur dengan gulai kambing, daunnya pula biasanya digunakan untuk membuat temalong tepung pelita, dijadikan pembungkus untuk kuih2 tradisi seperti pulut dakak, pulut berinti, tepung bukuh dan sebagainya.

Pise ggalo oh pise ggalo!

**Bekali Ayahanda Che Mat Jusoh buleh ttitih asal nama Pisang Benggala ni..asal dari Teluk Benggala ko eh ?

2 comments:

  1. yak boktan, nyo tuap mucong bedil aloh kkita pulok doh...

    ReplyDelete
  2. Baca dlm Pentas jan-mac 2009, ada la sebut di situ pasal pisang Benggala ni...

    ReplyDelete